zondag 15 augustus 2010

Frambozen cheesecake brownies

Ingrediënten:
- 200 g donkere chocolade, goede kwaliteit
- 200 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 400 g basterdsuiker
- 5 eieren
- 110 g patentbloem, gezeefd
- 400 g roomkaas
- 1 tl vanille-extract
- 120 g verse frambozen

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 170' C. Vet een vorm in van ca 20 x 30 cm en bekleed met bakpapier.
2. Smelt de chocolade au bain marie. Zet opzij en laat een beetje afkoelen.
3. Klop de boter en 250 gram van de basterdsuiker met de mixer tot het bleek en romig is, voeg dan 3 eieren één voor één toe en klop goed na iedere toevoeging. Vouw de chocolade en dan de bloem in het mengsel. Spreid driekwart van het mengsel uit in de vorm.
4. Klop in een andere kom de roomkaas, de resterende suiker, de 2 eieren en het vanille-extract tot een gladde massa. Spreid uit over de chocolade basis.
5. Verdeel de rest van het chocolade mengsel over de roomkaaslaag en breng met een vork of een mes een marmerpatroon aan.
Leg de frambozen op de laag en druk een beetje aan. Bak de brownies 40 - 45 minuten in de oven.
6. Laat afkoelen en snijd in vierkante stukken en serveer.


Toen ik las wat voor ingrediënten er gebruikt werden in dit recept, dacht ik meteen: dit moeten wel goddelijke brownies zijn. Nou ik kan je verzekeren: dit zijn de lekkerste brownies ooit! Ik kon niet wachten tot ik ze uit de oven kon halen, maar mijn geduld werd beloond, ze zijn verrukkelijk!

39 opmerkingen:

Lisa zei

Oh jum! Frambozen, chocola en roomkaas, dit moet wel heerlijk zijn!

Mirtje zei

Yum! Ik krijg er trek van. Ziet er heerlijk uit!

Karin zei

Hi JB, zalige foto's. Nu moeten we wel aan de slag om ze ook te maken.

Amber zei

Heerlijk! :D

LOYOYA'S KITCHEN zei

Ga ik zeker binnenkort maken. Lijkt me echt heerlijk :)

Karin zei

Caroline, ze zijn echt goddelijk. Vooral de frambozen geven een lekker zurig tintje aan dit zoete lekkernij.
grrr

T-Shirrtje zei

=( ze staan nu in de oven maar kom er net tijdens het opruimen achter dat ik de eieren in de roomkaas ben vergeten. Ik hoop maar dat ze nog smaken als ze eruit komen zo. Ohjjeee zo stom van me maarja het eitje was achter mn weegschaal verstopt. =(

Caroline Brouwer zei

Oh wat jammer, heb ik ook wel eens gehad, dat iets in de oven staat en dat ik wat vergeten ben erin te doen. Hopelijk is het toch nog goed gekomen!

T-Shirrtje zei

Helaas ook niet meer goedgekomen. De vulling werd niet meer gaar, de roomkaas bleeg heel zacht. Ik heb wel van de randen gesnoept om te proberen hoe het smaakt (Heerlijk!) maar het was bijna vloeibaar. Ik ga ze snel weer maken, zonder iets te vergeten!

Caroline Brouwer zei

Jammer, ja het ei heft een bindende functie. Een tip: zet alles klaar voor je begint!
Volgende keer beter, want ze zijn verrukkelijk!
succes, Caroline

T-Shirrtje zei

Haha ja ik zet altijd alles klaar en het eitje (ik had alle ingredienten gehalveerd omdat ik kleinere portie wilde maken) lag dus achtermn weegschaal verstopt! ;-) vandaar dat ik m over het hoofd heb gezien. Maar inderdaag volgende x beter met ei!

P.s. Ik ben grote fan van je pagina, wil absoluut meer tijd in koken kunnen steken over een periode wanneer ik meer tijd heb. =)

Anoniem zei

Ik heb ze nu voor de tweede keer gemaakt maar ik moet wel zeggen dat deze brownies bij mij nog minstens een kwartier langer in de overn moeten voor ze goed zijn. Iemand een idee waardoor dit zou kunnen komen?

Caroline Brouwer zei

@Anoniem, de oventijden zijn richtlijnen, iedere oven is weer anders. Heb je al eens met een losse oventhermometer gecontroleerd of jouw oven de goede temperatuur heeft waar jij hem op insteld? Daarom moet je ook altijd controleren of iets gaar is.
groeten, Caroline

Francesca zei

Ik ga deze van het weekend maken, ben ontzettend benieuwd. Volgens mij net zo goddelijk als dat ze eruit zien :)

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Wat een overheerlijke smaak hebben deze brouwnies. Bij mij moesten ze idd ook langer in de oven.

Groetjes,
Sylvia

Anoniem zei

Beste caroline brouwer,
Ik maak deze taart thuis in Nederland erg vaak en dan gebruik in Monchou. Maar nu ben ik voor een halfjaar in Schotland en kan ik dat nergens vinden. Ik wil graag Mijn huisgenootjes deze taart laten proeven, omdat ik het zo ontzettend lekker vind! Welke roomkaas kan ik nog meer gebruiken? Is philadelphia ook mogelijk? groetjes, Yvonne

Caroline Brouwer zei

Hallo Yvonne,
Philadelphia is natuurlijk ook goed en elk ander merk roomkaas kun je gebruiken.
succes, groeten, Caroline

Echt eten, puur koken zei

Ik heb dit met kerst gemaakt, het was een enorm succes, echt zalig. Bij mij moest de taart ook langer bakken, maar dat kwam misschien ook doordat ik diepvriesframbozen heb gebruikt.

Omdat ik meestal suikervrij eet, maakte ik vandaag deze browniecake in een suikervrije versie, als experiment. Ik gebruikte wat honing en stevia en voegde in plaats van suiker geraspte kokos toe (omdat er anders ineens veel vulling mist). In plaats van de bloem gebruikte ik amandelmeel (dat is ook al vrij zoet van smaak) en de roomkaas verving ik voor kwark.
Het grappige is dat hij nu ook nog enorm lekker is! Ik gaf een stuk aan mijn gezin en die hadden in 1e instantie niet eens door dat het een andere versie was.....

Caroline Brouwer zei

Bedankt voor je reactie en leuk dat het zo goed in de smaak viel. Zet je het recept ook op je blog? Ik ben wel benieuwd naar jouw versie.

Joke zei

Caroline, ik heb hem gisteren ook gebakken. Smaak was verrukkelijk, maar het was een kleffe massa helaas. Ik heb de baktijd verlengd tot een uur. Omdat ik een heteluchtoven heb die altijd10% minder moet dan de temp in recepten heb ik op 155 gr gebakken. Nu vroeg ik me af met welke oven jij bakt. Als dit de temp is voor hetelucht moet ik hem ook op 170 zetten.

Caroline Brouwer zei

@Joke, ik bak nooit met hete lucht. Hete lucht is alleen bedoeld als je twee ovenplaten tegelijk in je oven schuift, zodat de warmte goed overal bij kan komen. Bovendien droogt gebak uit van hete lucht! Je hebt gelijk dat als je wel hete lucht gebruikt je je oven 10% lager moet zetten. Sommige ovens hebben, heel vreemd, alleen een hete lucht stand. Uit reacties hierboven lees je dat de temperatuur altijd een richtlijn is, omdat iedere oven weer anders is en zo te zien moesten de brownies bij een ander er langer in. Dus altijd je gebak controleren of het wel gaar is. Veel mensen hebben deze brownies al gemaakt en waren ze goed gelukt, dus ik zou zeggen probeer het nog een keer, want ze zijn heerlijk! Waarschijnlijk moet jij je oven iets hoger zetten. Heb je al eens met een oventhermometer de temperatuur gecontroleerd?
Veel succes, groeten, Caroline

Joke zei

Hallo Caroline, bedankt voor je antwoord. Ik kom zomaar via Google op je site omdat we vrijdag een Hig Tea met familie hebben en ik op zoek ben naar recepten. Volgens mij heb ik alleen een heteluchtfunctie, deze oven heb ik nog niet zo heel lang en ik bak altijd met hetelucht. Alleen is het telkens een gepuzzel met de temp.
We hebben er overigens van gesmuld hoor en ik ga hem zeker nog vaker bakken. De smaak is heerlijk, alleen was met name de onderste laag erg nat. Ik ga m'n oventemp dus de volgende keer hoger zetten.
Ik laat het nog wel weten of me dat gelukt is, er zullen toch wel meer mensen met hetelucht bakken.
Groetjes!

Joke zei

De 2de poging is al een heel stuk beter gelukt!!
Ik heb op 160 gebakken en dan 55 minuten.
Verder las ik ergens dat je hem na afkoelen het beste in de koelkast verder kan laten opstijven omdat choclade en cheesecake lang vloeibaar blijven.
Is dat de bedoeling, bewaar je hem zelf ook in de koelkast??
Groetjes!

Caroline Brouwer zei

@Joke, het is alweer een tijdje geleden dat ik dit recept maakte. Brownies zijn natuurlijk het lekkerst als ze niet zo droog zijn van binnen,maar nog lekker smeuïg. Probeer het in de koelkast, alleen zou ik ze niet zo uit de koelkast serveren, dat komt de smaak niet ten goede. Experimenteer ook eens met de roomkaas, ik gebruik altijd monchou. Als de cheesecake te vloeibaar blijft, zou je misschien ook wat bloem toe kunnen voegen, zodat het wat bindt.
groeten, Caroline

Eslem zei

Ik heb dit recept gemaakt en ze waren inderdaad heerlijk! Zeker een blogpost waard: http://mijnmixedkitchen.blogspot.nl/2013/09/cheesecake-brownies-met-frambozen.html

Anoniem zei

Echt een toprecept. Zelfs de meest kritische proevers waren zeer lovend en super enthousiast! Ik heb zelf een kleine aanpassing gedaan. Heb 3/4 deel van het browniedeeg gebruikt (alleen voor de bodem). Het laatste deel dat bovenop het cheesecake mengsel moest heb ik weggelaten, zodat je in verhouding iets meer cheesecake krijgt en heb de frambozen verdubbeld voor het frisse effect.

Anoniem zei

Ik heb dit recept afgelopen weekend gemaakt en het was inderdaad net zo lekker als het eruit ziet!
Aanbevolen oventijd aangehouden en de brownies waren iets aan de kleffe kant, maar heerlijk!
Volgende keer bak ik ze 5-10 minuutjes langer, kijken hoe dat bevalt.
Bedankt voor dit heerlijke recept!

Karlien zei

Hoi Caroline,

Kan ik de hoeveelheid suiker minderen? 400gr lijkt me enorm veel of valt dat mee in de brownie?

Groetjes

Karlien

Caroline Brouwer zei

Hallo Karlien,
Je zou het kunnen proberen. Er gaat een gedeelte in de brownie en een gedeelte in de roomkaas. Probeer bij allebei iets minder suiker.
groetjes, Caroline

crochetcookingandmore zei

Lijkt me heerlijk!! Afgelopen zaterdag bakte ik 'gezonde brownie' met speltbloem, cacao, banaan, dadel en een courgette. Bovenop kwamen pecannoten. Ze waren lekker, maar toch...deze lijken lekkerder! Ga ze snel een x proberen! Wat een inspiratie zie ik hier op jouw blog! Ik zou tonnetje rond worden als ik alles ging proberen vrees ik... ;)

Caroline Brouwer zei

Ha, ha Melinda, niet alles tegelijk maken. Ik heb ook twee "gezonde" banaenbroden staan met speltmeel, eentje met dadels en eentje met vijgen, ze zijn allebei erg lekker!

Anoniem zei

wat een heerlijk recept, het ziet er feestelijk uit en de smaken zijn zo lekker bij elkaar. hij was luchtiger dan ik gedacht had. maandagavond gemaakt en op woensdag nog steeds heerlijk.
ik heb 150 gram diepvries frambozen gebruikt en de brownie 55 minuten in de oven gehad.

Caroline Brouwer zei

Goed om te horen! En fijn dat je erbij hebt vermeld hoe je het gemaakt hebt.
groeten, Caroline

Anoniem zei

Hallo Caroline,
kan je bij dit recept basterdsuiker vervangen door bruine cassonadesuiker? En patentbloem door eventueel patisseriebloem? Ik vind deze producten niet in de winkel.
Groeten, Annabel

Caroline Brouwer zei

Hallo Annabel,
Volgens mij is cassonadesuiker inderdaad hetzelfde als onze basterdsuiker. Hebben jullie die ook in het wit? dan zou ik die nemen. En patiseriebloem is ook oke.
groeten, Caroline

Anoniem zei

Witte cassonadesuiker ken ik niet. ik zal het bij de bruine houden. Danku! Nu begin ik er met een geruster gevoel aan.
Groeten, Annabel

jan zei

Het leek mij ook wel erg veel suiker. heb voor de brownies ong 150 gr gebruikt en bij de roomkaas 100 gr. Wat mij betreft nog zoet genoeg en een overheerlijk recept! deed het ook goed voor moederdag;)

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Moet ik de oven in dit recept dan ook zetten op boven en onder warmte? I.p.v. hete lucht?

Groet,

Loes

Caroline Brouwer zei

Hallo Loes,
Ik gebruik altijd de boven-en onderwarmte in mijn oven. Van hete lucht droogt je gebak uit. Hete lucht is eigenlijk alleen bedoeld als je twee bakplaten tegelijk in je oven zet, zodat alles gelijk gaar wordt, omdat dan de warmte overal bij kan komen. Ik weet dat sommige ovens (de goedkopere) alleen hete lucht hebben. Dan moet je de temperatuur van je oven 10% lager zetten als aangegeven in de recepten. Ik weet at de meningen uiteen lopen over hete lucht, maar ik heb een Siemens oven en heb dit van een siemensmonteur gehoord, en eigenlijk is het heel logisch.
groeten, Caroline