maandag 2 april 2012

Zoete-aardappelkoekjes


Ingrediënten:
- 1 kilo geschilde zoete aardappelen, in flinke stukken gesneden
- 2 tl sojasaus
- 100 g bloem
- 1 tl zout
- ½ tl fijne kristalsuiker
- 3 el fijngesneden bosui
- ½ tl fijngesneden rode peper, of meer naar smaak
- royaal boter om te bakken

Voor de saus:
- 50 g Griekse yoghurt
- 50 g zure room
- 2 el olijfolie
- 1 el citroensap
- 1 el fijngesneden koriander
- zout en zwarte peper

Bereiden:
1. Stoom de zoete aardappelen botergaar. (ik heb ze ongeschild in de oven gepoft op 200'C ongeveer een uur) en laat ze in een vergiet minstens een uur uitlekken (als je ze in de oven hebt gaar gemaakt, kun je dit overslaan).
2. Klop intussen alle ingrediënten voor de saus door elkaar en zet hem opzij.
3. Doe de aardappelen als ze droog zijn in een mengkom met de overige ingrediënten behalve de boter. (Als je ze in de oven hebt gepoft, kun je ze nadat ze afgekoeld zijn schillen en de aardappels in stukken snijden).
4. Meng alles goed liefst met de hand, tot een gelijkmatig mengsel; doe dat niet te lang. Het moet een samenhangend mengsel zijn; voeg als het te vochtig is nog wat bloem toe.
5. Smelt een beetje boter in een koekenpan met antiaanbaklaag. Schep voor elk koekje een eetlepel aardappelmengsel in de pan en druk met de bolle kant van de lepel uit tot een koekje van 5 cm doorsnee en 1 cm dikte. Bak de koekjes op halfhoog vuur in circa 6 minuten aan elke kant tot ze een bruine korst hebben. Leg de koekjes tussen twee lagen keukenpapier om het vet op te zuigen. Dien ze warm op en geef de saus erbij.

Bron: "Plenty", Yotam Ottolenghi

Weer een erg lekker recept van Ottolenghi. Ik heb er een heel pepertje in gedaan en ook iets meer bos-ui. Er zitten niet veel kruiden in, maar de zoete aardappelen hebben van zichzelf al veel smaak. De saus vonden wij een beetje zuur bij het zoete van de aardappels, volgende keer doe ik er minder citroen in. Verder heb ik de koekjes gebakken in boter met olijfolie en omdat het deeg vrij klef is, mijn ijsbolletjestang gebruikt om het  deeg in de pan te doen. Samen met een lekkere salade heb je een erg smakelijk vegetarisch hoofdgerecht.

9 opmerkingen:

  1. En ook deze zien er weer fantastisch uit :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker Caroline, ga ik zeker maken.En werkelijk, de foto's die je man maakt... fantastisch!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jouw zoete aardappel koekjes aka patties zien er fantastisch uit. Ik denk dat je mijn versie ook lekker vind: Sweet potatoes, ne peas & smoked tofu burgers:
    http://sophiesfoodiefiles.wordpress.com/2012/04/27/vegan-gluten-free-sweet-potato-new-peas-smoked-tofu-burgers/

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb ze net gemaakt en ze zijn heerlijk. Ik realiseerde me net dat ik nog nooit iets met zoete aardappel gemaakt heb, dit was een goed begin. Groetjes, Marlous

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Laatst deze koekjes ook gemaakt, jummie jummie jummie!!

    Wat betreft het zre van de saus: hoer had ik creme fraiche staan en heb dat gebruikt ipv de zure room (ons ben zunig ;-) ) en vond de saus héérlijk, niks te zuur

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Sorry voor de typfouten!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goed idee om creme fraiche te gebruiken. De saus in het recept vond ik ook te zuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een verrukkelijke vegetarische recepten. Heb de site meteen doorgestuurd naar mijn dochter! Vanavond staan de vegetarische burgers van Bill Granger op het menu.

    (Heb gisteren voor de 2de keer de worteltaart gebakken, zooooo lekker!!!)

    Groetjes, Barbara

    BeantwoordenVerwijderen