donderdag 1 november 2012

Koek met walnoten en honingkaramel


Dit is vandaag mijn 500e post ; toch wel iets om even bij stil te staan. Ik heb dit blog nu 2½ jaar en omdat ik het nog steeds met heel veel plezier doe, ben ik van plan om nog heel lang door te gaan!

Ingrediënten voor de bodem:
- 180 g bloem
- 50 g kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 100 g roomboter
- snufje zout

Voor de bovenkant:
- 300 g walnoten, grof gehakt
- 150 g roomboter
- 100 g heldere honing
- 115 g lichtbruine basterdsuiker
- 1½ el ongeslagen slagroom

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte en vet een vierkante bakvorm van 23 cm in en beleg beide zijden met overhangend bakpapier.
2. Doe de bloem, suiker, vanille-extract en het zout in een keukenmachine en meng goed door elkaar. Snijd de koude boter in blokjes, voeg toe en laat de machine draaien tot het een samenhangend deeg wordt. je kunt dit natuurlijk ook met de hand doen.
3. Verdeel het deeg gelijkmatig in de bakvorm, druk het goed uit. (het is een vrij dunne bodem, maar dit hoort zo). Bak de bodem 12 - 14 minuten tot de randen lichtbruin beginnen te worden. Haal uit de oven en laat afkoelen.
4. Meng ondertussen in een steelpan de boter, honing en basterdsuiker. Zet op de laag vuur en blijf roeren totdat de suiker is opgelost. (breng het mengsel nog niet aan de kook).
5. Zet het vuur hoger en breng aan de kook, laat 3-4 minuten koken. Haal de pan van het vuur en voeg de slagroom en de walnoten toe en roer alles goed door elkaar. Schep het mengsel meteen over de afgekoelde bodem en verdeel het er gelijkmatig over.
6. Zet de vorm in de oven (180' C)en bak de koek nog eens 25 minuten tot de walnoten bruin beginnen te worden. Haal de koek uit de oven en laat helemaal afkoelen. Zet het afgedekt met aluminiumfolie in de koelkast, zodat de koek goed koud wordt. Til hem uit de vorm en snijd de koek in vierkanten.

Bron: "Yummy in my Tummy"

Dit recept stond al een tijdje op mijn "to-do-lijstje". Om mijn collega's te trakteren nog voor mijn verjaardag heb ik deze gemaakt samen met de abrikozen-vierkantjes. Plaatkoeken zijn altijd ideaal om uit te delen. Wel een recept voor echte zoetekauwen!

23 opmerkingen:

  1. Van harte met je 500e post! Ik hoop nog lang van je blog te kunnen genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb al veel inspiratie van je blog gehaald. Laatst de pompoentaart met wortel van yotam gemaakt. Viel weer reuze mee. Bedankt voor je enthousiasme.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. gefeliciteerd met je 500ste.......
    aub doorgaan want ik lees je blog altijd en je bent heel inspirerend.....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gefeliciteerd met je 500ste post.
    Dat je er nog vele mag maken
    Het is altijd plezierig om rond te neuzen op je blog.
    En een compliment voor je man...hij maakt schitterende foto`s.
    Toppie.
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Proficiat Caroline met je 500ste post en met je verjaardag nog natuurlijk. Fijn dat je nog een hele tijd door wil gaan met je blog. Ik kijk bijna iedere dag wel even en heb al verschillende recepten gemaakt. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gefeliciteerd met je 500ste post!
    De koek ziet er heerlijk uit, ik ben gek op walnoten :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ontzettend bedankt voor jullie leuke reacties! groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gefeliciteerd met de 500ste. Ik volg je blog nog niet zolang, maar ik ben super enthousiast. Al wat recepten gemaakt, zijn steeds erg lekker. Mijn gezin is blij met deze nwe lekkernijen. De foto's zijn ook prachtig. Vooral doorgaan zou Barry Stevens zeggen. Grtjes Nicolette

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een mijlpaal, gefeliciteerd! Ik kom elke dag even langs op je blog hoor. En echt leuk dat je de walnotenkoek hebt gemaakt, krijg er meteen weer zin in :).

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Gefeliciteerd met deze mijlpaal. Ik vind jouw blog een van de leukste om op rond te kijken. Je hebt heerlijke recepten en je man maakt prachtige foto's. Ik heb al meerdere van je recepten gemaakt en er zullen er nog vele volgen.
    groeten,
    Tonia

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Lieve Dames,
    Hartelijk dank voor alle aardige complimenten. Ik word er een beetje verlegen van.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  12. 500! En allemaal even inspirerend. Blijf vooral verder doen, Caroline.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Gefeliciteerd...en vooral blijven doorgaan want ik heb veel succes met je recepten..;-) groetjes Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  14. hoi Caroline,

    Proficiat met deze mijlpaal!!
    Blijf vooral doorgaan met deze prachtige blog (en Johan natuurlijk ook he, die zorgt voor de smakelijke plaatjes). Bak nog maar veel lekkere dingen.

    groetjes Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Gefeliciteerd! En een lekker recept om het te vieren. In Duitsland worden ook altijd veel plaatkoeken gemaakt en gegeten, erg lekker!

    Groetjes, Hazel

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat een prachtige foto! Deze walnoten zien er heerlijk uit op die smakelijke koek!

    Mjam mjam mjam!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. hmm ziet er mooi en lekker uit zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ha Caroline, ik heb deze heerlijke koek net voor de tweede keer gemaakt. Groot succes en zo lekker!!! Dat zijn al je recepten....dank je!!

    groet,
    Margreet.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. @margreet, dank je wel voor je reactie. Fijn dat mijn recepten zo in de smaak vallen!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Terwijl heel het dorp aan het carnavallen is ben ik deze koek aan het maken. Ik had nog heel veel walnoten liggen én hij zag er zo lekker uit op de foto! Ben benieuwd hij staat nu in de oven. Ga nu aan de slag met de salade van zoete aardappelen met linzen(zonder kip). Noem het maar een dagje "Caroline" :-). Bedankt weer voor je inspirerende recepten én foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Kan je deze koek een dag voordien maken? of smaakt ze toch beter de dag zelf?

    BeantwoordenVerwijderen
  22. @Debo, dat kan makkelijk hoor! de koek blijft wel een paar dagen lekker. Wel goed afdekken.

    BeantwoordenVerwijderen