zaterdag 7 december 2013

Engelse kerstcake


Ingrediënten:
- 150 g rozijnen
- 2 el amaretto
- 150 g abrikozen, in stukjes
- de rasp van 1 sinaasappel
- 125 g bloem
- 5 g bakpoeder
- 2 tl speculaaskruiden
- mespunt zout
- 125 g roomboter, op kamertemperatuur
- 125 g bruine basterdsuiker
- 3 eieren, op kamertemperatuur
- 250 g gemengde noten, (bv hazelnoten, amandelen pecannoten), grof gehakt
- 125 g dadels, zonder pit en grof gehakt
- 150 g amarene kersen, grof gehakt (notenbar of delicatessenwinkel)
- poedersuiker om te bestrooien

Bereiden:
1. Wel de rozijnen 10 minuten in heet water. Laat ze uitlekken en meng met de amaretto. Laat ook de stukjes abrikozen 20 minuten in heet water wellen, giet af en laat uitlekken.
2. Verwarmde oven voor op 160' C boven- en onderwarmte en vet een cakeblik van 30 cm (in het recept stond geen maat, maar ik heb een cakevorm van 30 cm gebruikt, iets kleiner kan ook, maar niet té klein) en bekleed de lange kant met overhangend bakpapier.
3. Meng in een kom de bloem, bakpoeder, speculaaskruiden (gebruik hiervoor de maatlepel) en het zout door elkaar.
4. Klop in een andere kom de boter met de suiker zacht en romig, voeg één voor één de eieren toe en klop goed tussendoor. Spatel het bloemmengsel er goed door en spatel als laatste de noten, de dadels, amarene kersen, rozijnen, sinaasappelrasp en abrikozen erdoor. (hak de vruchten en de noten grof, niet te fijn).
5. Schep het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad en zet de vorm in de voorverwamde oven. Bak de cake in ca 2 uur gaar (ik controleerde na 1½ uur mijn cake met een satéprikker en die kwam er schoon uit, mijn cake was goed gaar, dus let goed op!). Laat de cake 10 minuten staan, haal hem dan uit de vorm en laat op een rooster helemaal afkoelen. Laat de cake liefst 24 uur staan voordat je hem aansnijdt. Bestrooi de cake met poedersuiker.

Bron: Rudolph's Bakery

Dit is de eerste kerstcake die ik dit jaar uitgeprobeerd heb en wat een succes! Echt hoe een kerstcake hoort te zijn: rijk gevuld en lekker kruidig van smaak. Eenvoudig te maken en succes verzekerd! Dit is het derde recept dat ik maak uit het geweldige boek Rudolph's Bakery en alle drie zijn het toppers. Mooi boek om aan de kerstman te vragen. 

23 opmerkingen:

  1. Lijkt me een heerlijke cake, en wat is de foto goed gelukt zeg. Echt heel mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ooooo die moet wel heerlijk zijn Caroline!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Judith en @Annemarie, deze cake is goddelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik wil dit jaar ook een engelse kerstcake gaan maken, en dankzij jou recept en foto weet ik meteen welke het moet worden! Ziet er fantastisch uit. Gr Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ziet er heerlijk uit...ga hem zeker proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. piep mmmm ziet er erg lekker uit, ga je volgen, leuk blog,

    knuf mieke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dag Caroline, zo mooi en zo lekker! Hoe lang denk je dat je deze cake kunt bewaren? Groet, Daniëla

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Daniela, moeilijke vraag. Zeker een dag of 5. Maar je kunt hem natuurlijk ook goed invriezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Is het niet zo'n cake die je weken vt voren moet maken?
    Misschien excuus om er extra drank in te stoppen?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik denk dat er dan inderdaad extra drank in moet. Zo'n cake moet steeds gevoed worden met drank!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Heb de cake gemaakt en hij is heerlijk. Na 2 dagen is hij nog beter. Ik heb de geraspte sinaasappel vervangen door geconfijte schilletjes. Prima recept !

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Alika,
    goed idee van die gekonfijte schilletjes, je kunt lekker variëren met dit recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik hem de cake gemaakt. Hij is echt geweldig lekker! Wel goed dat jegeschreven hebt dat je na 11/2 uur moest kijken want hij was inderdaad al goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @Marja, leuk dat jet het laat weten. Ik heb nog wat in de vriezer liggen!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. ziet er heerlijk uit daaromga ik hem ook maken

    BeantwoordenVerwijderen
  16. vercauteren karin19 december 2013 om 14:57

    heb de cake deze week gemaakt , hij is heerlijk , wel vond ik hem moeilijk te snijden met die stukjes noot , hij brokkelde nogal gemakkelijk , de rest heb ik nu ingevroren voor de feestdagen , mmmmmm heerlijke wintercake en vult ook goe met al die ingredienten

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @Karin, ik sneed het met een broodmes (gekarteld) had er totaal geen last van. Misschien een tip

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hij was heerlijk, echt een topper!
    En inderdaad hij was sneller klaar, goed dat je dat noemde.
    Fijne jaarwisseling!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. @Jolette, dank je, fijn dat de cake goed in de smaak viel. Ook een fijne jaarwisseling!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hoi Caroline,

    Heb deze cake een paar dagen geleden gemaakt; rond de kerst heb ik andere dingen gebakken, maar medio januari gaat zoiets er ook prima in, hoor.
    Na 1 dag vond ik hem okee, 2 à 3 dagen later vond ik hem subliem! Hij wordt hier dus in het repertoire opgenomen. Ik vond het wel tamelijk veel werk om hem te maken (langdurig hakwerk voor een pietje precies) en ik denk ook wel dat het de duurste cake is die ik ooit gemaakt heb, maar hij is het helemaal waard.
    Dank weer voor een heerlijk recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hallo Mayken,
    Deze cake is altijd lekker, niet alleen met de kerst. Het is inderdaad geen goedkope cake met al die vruchten erin, maar net wat je zegt: het helemaal waard. Ik heb nog een paar plakjes in de vriezer, die gaan er van de week uit!!!!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen