zaterdag 11 januari 2014

Bananen-speltbrood (zonder suiker)


Ingrediënten:
- 120 g gedroogde vijgen, grof gehakt (harde topjes verwijderd)
- ½ tl bakingsoda (natriumbicarbonaat)
- 140 g volkoren speltmeel
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl kaneelpoeder
- 2 el olijfolie
- 1 el (wal)notenolie
- 2 rijpe bananen, geprakt
- 2 eiwitten, losgeklopt
- 75 g walnoten, grof gehakt + een paar voor garnering

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C boven-en onderwarmte en vet een klein cakeblik van 21 cm goed in en beleg met overhangend bakpapier.
2. Doe de vijgen in een kommetje met de ½ tl bakingsoda en overgiet met 100 ml kokend water. Laat een  minuut of tien weken. Als de vijgen niet al het water hebben opgenomen, giet je het af.
3. Zeef in een grote kom het speltmeel met de bakpoeder en de kaneel. Roer de olijfolie en de walnotenolie (als je dit niet hebt, voeg dan nog een extra el olijfolie toe) voorzichtig door de vijgenmix. Voeg de geprakte bananen, eiwitten en de walnoten toe en roer goed door elkaar.
4. Meng met een spatel het gezeefde bloemmengsel erdoor. Schep het beslag in je cakevorm en zet het blik 45 minuten in de voorverwarmde oven. Het brood is gaar als een satéprikker er relatief schoon uitkomt. Een beetje plakkerig mag best. Laat afkoelen en serveer.

 Bron: 'Gezond Genieten' van Amber Alberda


Al eerder plaatste ik het recept van dit bananenbrood, maar dan met dadels en pecannoten. Nu heb ik de variant gemaakt, ook ontzettend lekker. Geen suikers toegevoegd en toch zoet van smaak door de banaan en de vijgen. Een gezond alternatief voor ontbijtkoek, waar vaak veel suiker in zit. En toch iets lekkers bij de koffie in deze maand vol goede voornemens.

36 opmerkingen:

  1. Wat ziet dit er ontzettend lekker uit... ook maar eens proberen binnenkort

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me heerlijk, een goed alternatief voor kruidkoek/ontbijtkoek en lekker met spelt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Caroline,
    Dit is mijn (jouw) grote succesnummer van vorig jaar!Het recept is enthousiast verspreid, tot in Frankrijk toe.
    Het is zo makkelijk, ik maak het bijna wekelijks.
    Het is voor veel variaties geschikt: stukjes abrikozen of pruimen ipv dadels of vijgen, hazel-, pecan- of andere noten door het deeg, het kan allemaal.
    Wat ook lekker is: 1 tl kardemom en/of gemberpoeder.
    Groet, Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk Ineke. Inderdaad je kunt er eindeloos mee variëren!
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hmmm.. maar hoe eet je het? Doe je nog iets op je brood of eet je het meer als een plak cake?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Hazel, je kunt het gewoon als een plak cake eten of bij je ontbijt met een beetje roomboter erop. Maar zo ook erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb gisteren het brood gemaakt, heerlijk. Ik maak geregeld een recept van jou en het lukt eigenlijk altijd heel goed. Maar de bitterkoekjes, die blijven bij mij toch favoriet. Super recept

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Fijn Marjan, ja die bitterkoekjes zijn top! Maar dit is wat lijnvriendelijker! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik zie geen link naar bitterkoekjes. En ben nu wel heel nieuwsgierig geworden.
    Caroline, kan je ons vertellen welk recept Marjan en jij bedoelen?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ze staan onder koekjes Ineke:
    http://carolinebrouwer.blogspot.nl/2013/11/bitterkoekjes.html

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat ziet er goed uit! Ga ik zeker maken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Heb nog een vraagje, zijn jou theelepels 5 ml of (nederlandse maat) 3 ml?

    groetjes josé

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Jolly, 5 ml, zie onder label maatlepels in de sidebar onder labels.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Heerlijk!!
    Heel bijzonder dat je zonder suiker en met maar een klein beetje olie, zo iets lekkers kunt maken. Hij gaat zeker in de herhaling!!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. lekker caroline, gisteren met plezier gemaakt en opgegeten door mijn dochters

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Bedankt voor dit recept! Hij is erg goed gelukt en erg lekker

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik wil héél graag dit bananenbrood maken, alleen waar is volkoren speltmeel te koop?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hallo Johanna,
    Volkoren speltmeel kun je kopen bij de EkoPlaza of misschien een andere natuurvoedingswinkel en als je het niet kunt krijgen, kun je het ook heel goed met gewoon volkorenmeel uit de supermarkt maken.
    Veel succes, groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ok, dank voor de reactie, ga het dit weekend bakken.pas onlangs dit blog ontdekt en bevalt/bakt goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Heb dit heerlijke brood nu weer in de oven staan, al voor de 3e keer deze week. Wij vinden het heerlijk! Evenals zoveel van je andere recepten, ben een fan van je! Groetjes Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  21. @Jolanda, dank je wel! Heb je de andere versie met dadels en pecannoten ook al geprobeerd? Ook erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Net het brood gebakken. Hij is heerlijk. Alleen is hij niet zo mooi gerezen. Maar de smaak is heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Super gelukt, dit recept. Ik zelf zou er een ietsiepietsie zout aan toevoegen. Als je de walnoten olie weg zou laten, zou je dit dan merken? De banaan was goed te proeven in het brood. Het is een aanrader.

    Een vraag waarom voorweken met baking soda?

    BeantwoordenVerwijderen
  24. @Anne, Als je geen walnotenolie hebt, kun je er een extra el olijfolie in doen. Weglaten zou ik niet doen, dan wordt het brood waarschijnlijk erg droog. Dat voor weken met de bakingsoda is denk ik om de vijgen zachter te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Hallo Caroline,

    Ik heb dit brood 1x gemaakt, de smaak was heerlijk! Alleen was het wat compact en was het brood best plat. Hoe kan dit en hoe kan ik dit voorkomen?

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Hallo Wilma,
    Had je wel een klein bakblik gebruikt? Want als je bakblik groter is,wordt je cake platter. Het is altijd moeilijk te zeggen. Toch niet met de mixer geklopt? En 1 tl bakpoeder, is de hoeveelheid van en maatlepel (zie onder labels: maatlepels). Dat is meer dan onze theelepel.
    groetjes,Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Vandaag spelt bananenbrood met vijgen gemaakt, het is heel lekker en het ziet er hetzelfde uit als op de foto, (dat gebeurt bij mij nooit) dwz dat het makkelijk te maken is want als ik iets uit probeer mislukt het meestal.
    Ik ga zeker nog meer uitproberen, bedankt voor de recepten......leuke blog trouwens

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Bedankt Nora en fijn dat het zo goed gelukt is. Dat belooft wat voor de volgende baksels!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Ik gooi er maar een heel klein beetje olie door en iets meer banaan, dan is hij net zo smeuiig!

    Morgen ga ik hem weer bakken, het blijft lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Hoi, lekker broodje, kun je het enkele dagen bewaren? moet het dan in de koelkast?

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Ja hoor Carla, dit broodje (cake) kan je zeker een paar dagen bewaren. Ik zou het niet in de koelkast doen, daar droogt het van uit. Een paar plakjes invriezen gaat ook uitstekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Beste Caroline
    Welke functie heeft de baking soda, als je al bakpoeder gebruikt.
    Er zit geen zuur in het recept waarop de baking soda reageert.
    Alvast bedankt.
    Mvg Wout

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Hallo Wout,
    Goede vraag, ik vraag me dat ook af, maar volg toch gewoon het recept.
    Ik vond op google dit erover:
    http://www.handigebaktips.nl/combineren-baking-soda-en-bakpoeder/
    Met vriendelijke groet, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Super lekker en zo gemaakt.. dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Moet er altijd 100 ml water bij, ongeacht welk gedroogd fruit je gebruikt ?

    BeantwoordenVerwijderen