woensdag 11 februari 2015

Citroenpudding met blauwe bessencompote


 Ingrediënten:
- 3 eieren, gescheiden
- 75 g fijne kristalsuiker + 2 el extra
- 250 ml melk
- 2 el mascarpone
- 2 citroenen (biologisch), sap en rasp
- 75 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- poedersuiker en geklopte slagroom, voor erbij

Blauwe bessen compote:
- 450 g blauwe bessen vers of uit de diepvries
- 75 g fijne kristalsuiker
- sap van 1 citroen

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C en vet een ronde ovenschaal van 24 cm doorsnede en 5 cm diep in met boter.
2. Klop de eidooiers met de 75 g suiker met een mixer licht en romig. Voeg de melk, mascarpone, citroenrasp en citroensap toe en mix er goed door. Spatel vervolgens het gezeefde zelfrijzende bakmeel erdoor.
3. Klop de eiwitten schuimig en voeg beetje bij beetje de twee eetlepels suiker toe en klop de eiwitten stijf en glanzend. Voeg 1/3 van de eiwitten toe aan het citroenmengsel en spatel het er luchtig door. Spatel vervolgens de rest erdoor. Giet het beslag in de vorm en zet de vorm 30-35 minuten in de oven tot het goudbruin en stevig is.
4. Maak intussen de bessencompote: verwarm alle ingrediënten met 60 ml water in een steelpan (gebruik je diepvries bessen voeg dan 2 el water toe ipv de 60 ml water) op middelhoog vuur. Breng aan de kook en laat ongeveer 15-18 minuten zachtjes koken tot de bessen zacht zijn en het iets ingedikt is.
5. Bestuif de pudding met poedersuiker en geef er de compote en wat opgeklopte slagroom bij.
Recept is voor 4-6 personen.

Bron: Delicious, februari 2015


In de Delicious van februari stonden een paar héérlijke recepten van het Australische blog
 "What Katie Eat", zij heeft inmiddels ook twee kookboeken uitgebracht. De recepten in de Delicious spraken mij aan; wilde ze eigenlijk allemaal meteen maken! Taarten en desserts met citroen zijn hier favoriet, dus begon ik met dit dessert. Een topper en niet moeilijk te maken. Alleen in het recept wordt niet vermeld of je het warm (direct uit de oven) of koud moet eten. Ik heb alles eerst af laten koelen tot kamertemperatuur. Ik heb het idee dat dat ook de bedoeling is, hoewel koud zal het ook wel smaken! (Later aten we het restje zo uit de koelkast en eerlijk gezegd vond ik het toen nog lekkerder). De bessencompote vond ik erg veel, dat is niet erg maar komt wel op, maar je kunt best wat minder maken (ik had ze uit de diepvries 2 doosjes),een doosje van 250 g was genoeg geweest). 

24 opmerkingen:

Anoniem zei

Ziet er goed uit, Caroline!! Mijn to-do-list wordt alsmaar langer. Lijkt me ook lekker met ander fruit als kersen, frambozen of misschien zelfs appelcompote.

crochetcookingandmore zei

Ziet er heerlijk uit Caroline! Ik vind het altijd zo fijn dat je je 'ervaring' en mening erbij zet. Heb inmiddels al heel wat dingetjes uitgeprobeerd van je blog! Dank voor het delen!

Anoniem zei

Ik ben niet zo'n fan van pudding normaal gesproken, maar ik geloof dat ik hiervoor wel een uitzondering moet maken. Hij lijkt me heerlijk fris!

Nell zei

Wordt het een soort van meringue of meer vla- achtig, Caroline? Het lijkt me echt de moeite waard om een keer te maken, maar dan eet ik het het liefst een beetje stevig.

Caroline Brouwer zei

@Nell,de citroenpudding is meer een beetje cake-achtig,lekker luchtig, in ieder geval niet echt zoals je je bij pudding voorstelt.
Wij vonden het erg lekker, vooral toen het kous was.
groeten, Caroline

Yves van Gelre zei

Laatst een soortgelijke pudding van Jamie Oliver gemaakt (http://www.jamieoliver.com/nl/recipes/fruit-recipes/lovely-lemon-curdy-pud/ ), maar deze lijkt me nog lekkerder. Wel een observatie: de pudding was de volgende dag koud veel smakelijker dan warm uit de oven. Koud serveren dus.

Caroline Brouwer zei

@Yves, die ken ik van Jamie, heb ik ook wel eens gemaakt. Ook lekker, maar deze is super lekker ook door de combi van de citroenpudding en de bessencompote!
Ik had de pudding niet warm uit de oven gegeten, maar af laten koelen naar kamertemperatuur, was ook zeer lekker,maar koud uit de koelkast vond ik 'm de volgende nog lekkerder.

Caroline Brouwer zei

@Huismusje, de schaal komt bij AH vandaan.

Marianne zei

Ik heb dit nagerecht een paar dagen geleden gemaakt. Echt heel lekker. Fris, niet te zoet en een aparte structuur. Geen cake, geen pudding, maar iets er tussenin. Ik heb de "pudding" koud geserveerd met slagroom en er op het laatste moment de iets verwarmde bessencompote overheen geschept. Dit alles in de geschulpte schaal van Rudolphs bakery (Blokker). Dit ga ik vaker maken. Dank voor het recept Caroline!

Caroline Brouwer zei

Leuk Marianne dat je het al gemaakt hebt. Hier viel het ook erg in de smaak!
groeten, Caroline

Anoniem zei

Hoi Caroline,

Ik heb dit nagerecht gemaakt…en je advies opgevolgd en het de volgende dag koud geserveerd met frambozenpuree. De structuur vond ik eerst een beetje lijken op cake en na een dag in de ijskast vond ik het meer op pudding lijken. Het was een lekker fris apart nagerecht. Het viel bij iedereen in de smaak hier.

Groetjes Sylvia

Caroline Brouwer zei

Wat leuk Sylvia dat jij dit ook al gemaakt hebt. Hier ook voor herhaling vatbaar.
groeten, Caroline

Unknown zei

Heerlijk nagerecht! Gisteren gemaakt voor een etentje met vrienden, koud geserveerd met zelfgemaakte bramencompote, echt een aanrader.

Yves van Gelre zei

Heb 'm gemaakt, maar jouw 'luchtige citroenpudding' vind ik toch van een hogere categorie. Die geef ik een negen en deze een dikke acht.

Overigens is Judith van judithscakes.nl gestopt! Weer een leuk blog minder. Voor Pasen maak ik nog eenmaal Judiths 'Baileys Cheesecake' die ik iedereen zeer kan aanraden: http://www.smulweb.nl/recepten/1411594/Cheesecake-met-baileys-en-witte-chocolade

May our Caroline live forever!

Caroline Brouwer zei

Dankjewel Yves voor je altijd opbouwende en leuke reacties!
groeten, Caroline

José zei

Hoi Caroline,

Deze pudding wil ik.voor het weekend gaan maken.
Ik maak hem dus een dag van tevoren en eet het koud, maar hoe serveer ik de saus; koud of warm.

Gr. José

Caroline Brouwer zei

Hallo José,
Ik serveer de saus er ook koud bij.
Succes en geniet ervan.
groetjes, Caroline

Anoniem zei

Ik heb hem gisteren gemaakt. Heerlijk!!! Wat een top dessert zeg, super super lekker, zeker een blijver bij ons !!

Caroline Brouwer zei

Dank voor je reactie. Ik heb dit dessert ook al 2 keer gemaakt. Ook hier een blijvertje!

Jose zei

Het dessert was een succes! Ik had alleen een paar kleine probleempjes met de bereiding. Het meel kreeg ik niet door het dunne beslag gespateld, ikkreeg allemaal klonten. Dus gewoon met mixer erdoorheen.Daarna kreeg ik de eiwitten weer niet erdoor heengespateld vanwege het dunne beslag en dus heb ik het andersom gedaan; het beslag door de eiwitten gespateld en dat ging prima. Bedankt voor het lekkere recept.

Caroline Brouwer zei

Hallo Jose,
Gelukkig dat het allemaal toch goed is gekomen!

Aukje zei

Hallo Caroline,

Wat lijkt me dit lekker!
Kun je ook alles al klaarzetten vooraf?
Dus de pudding/cake bakken, goed laten afkoelen.

Dan de opgeklopte slagroom erover strijken en je bessen compote.
Dit hele geheel in de koelkast bewaren.

En vlak voor serveren eruit halen?
Of wordt dit een rommeltje?

Ik krijg een grote groep eters en wil het drie-dubbele recept maken (vooraf), en het liefst er daarna niets meer aan hoeven te doen.

Dank je wel en ik geniet erg van je mooie recepten en foto's.

Hartelijke groet,

Aukje

Caroline Brouwer zei

Hallo Aukje,
Dat moet prima lukken. Ik heb het restje ook in zo in de koelkast gezet en de volgende dag gegeten. Dank voor je compliment.
Groeten, Caroline

Aukje zei

Bedankt voor je antwoord Caroline! Ik ga het zaterdag op die manier proberen :-)
Groeten, Aukje