donderdag 10 december 2015

Panforte


Ingrediënten:
- 124 g bruine amandelen (met velletje)
- 100 g blanke amandelen (zonder velletje)
- 125 g hazelnoten
- 75 g zachte gedoogde vijgen, in stukjes
- 200 g in chocolade gedoopte sinaasappelschilletjes (of gekonfijte sinaasappelschil), in stukjes
- ½ tl gemalen kruidnagel
- 1 tl kaneel
- geraspte nootmuskaat
- 50 g bloem
- een flinke draai witte peper uit de molen
- 1 el (15 ml) cacao
- 150 g suiker
- 150 g honing
- 30 g boter
- 1 el poedersuiker

Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 170' C boven-en onderwarmte,. Bekleed van springvorm van 20 cm doorsnede de bodem en de zijkanten met bakpapier.
2. Meng de noten en het fruit in een hitte bestendige kom. Meng  de kruiden en de bloem er door.
3. Laat de suiker, honing en boter op een laag vuur in een pannetje smelten. Giet het botermengsel bij de droge ingrediënten in de kom. Roer langzaam en geduldig tot alles goed vermengd is. 
4. Doe de massa in de vorm en druk met vochtige vingers de bovenkant zo glad mogelijk.
5. Zet de vorm 40 minuten in de oven: de bovenkant van het baksel bubbelt wanneer het klaar is.
6. Laat de panforte volledig afkoelen  in de vorm. Verwijder de vorm en het bakpapier en bestuif met behulp van een theezeefje de poedersuiker over de panforte. Bewaar in een luchtdicht afsluitbare trommel.

Bron: Nigella's Kerst.

Panforte is een traditioneel Italiaans nagerecht dat noten en vruchten bevat. Oorspronkelijk werd het met kerst gegeten, maar het is nu het hele jaar door verkrijgbaar in Italië Het gerecht vindt zijn oorsprong in Sienna (Toscane). Panforte betekent sterk brood, wat een verwijzing is naar de kruiden in het brood. Men serveert een klein stukje bij een kopje koffie of een  dessertwijn (vin santo) na een maaltijd.

6 opmerkingen:

  1. Leuke blog heb je Caroline, en wat een prachtige foto's met heerlijke recepten! (Ik hoop niet dat ik nu twee keer een reactie post, maar volgens mij ging het de vorige keer niet helemaal goed)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt lekker zeg! Het ziet er ook heerlijk uit met die grote noten vanbinnen. Echt iets voor de winter en kerst lijkt me!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat ziet er zo lekker uit Caroline, het water loopt in mijn mond ook al kijk ik naar de ingrediëntenlijst...
    Ga ik gauw proberen, fijne dagen!

    Groetjes,
    Naomi

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijke recepten heb je zeg! Ga dit recept toch eens proberen, ben erg benieuwd of dat het mij ook lukt!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Caroline, ziet er heerlijk uit en ben het nu aan het maken. Vraag me Alleen af wat ik met de bloem moet doen. Groet Heidi

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank voor je opmerkzaamheid Heidi, ik heb het erbij gezet.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen